lauantai 5. maaliskuuta 2011

Laukkamakkaraa ja perunamuussia

Laukkamakkara nimi johtaa harhaan, se ei siis ole makkaraa eikä sisällä edes hevosta


Ostin edellispäivänä lihakaupasta LAUKKAMAKKARAA. Täytyy sanoa ettei se raakana siellä lihatiskissä paljon intohimoja herätä. Se näyttää miten sen nyt kauniisti sanoisin, epämääräiseltä.
Suurena makkaran ystävänä toivoisin, että tämäntyyppisiä kotimaisia/paikallisia tuotteita olisi enemmän tarjolla.

Miksi näistä asioista on tehty niin vaikeita?

Tiedän että esim. Stokkalta Turusta saa tilattua italialaistyyppisiä raakamakkaroita. Ne ovat todella herkullisia ja käsittääkseni erittäin kalliita (täyslihaa). Olemme saaneet maistaa niitä naantalilaisten ystäviemme luona.

Mitä sitten on laukkamakkara ? Turvaudutaan Raholan syötäviin sanoihin:

" Laukkamakkaraa tehtiin ennen maalaistaloissa ja säilytettiin pitkäänkin suolavedessä eli laukassa. Se keitettiin ruoaksi ja tarjottiin usein perunan sijasta lihan tai kasvisten lisänä.
 Liha, jos sitä yleensä käytetään, on yksinomaan sikaa. Makkaran tärkeimmät raaka-aineet ovat ryynit ja ryöpätty peruna. Tällainen makkara ei täyttäisi makkaralain vaatimuksia, mutta laissa onkin poikkeuspykälä, jonka mukaan laukkamakkara-nimitystä saadaan käyttää, vaikka tuote ei olekaan varsinainen lihatuote. Muut vastaavat poikkeukset ovat ryynimakkara, perunamakkara ja verimakkara"

Tämä ei siis ole makkaraa ensinkään

Ryntäsin kotiin makkarapussi kainalossa ja lähdin metsästämään netistä valmistusohjetta. Ja olisihan se pitänyt arvata, että marttoihin voi luottaa. Keskustelupalstalta löytyi erinomainen vinkki valmistukseen.

Valmistus:

Paista makkarakiekura kokonaisena voissa pannulla, pistele haarukalla reikia, ettei räjähdä. Ota kaunis väri pintaan.
Siirrä uuninkestävään pannuun.Lisää vettä, suolaa, laakerinlehti ja n. 20  maustepippuria kokonaisena.
Anna muhia 150-asteessa pari tuntia. Se on siinä.


Miksei ?

Lisukkeeksi tein muussin jauhoisista perunoista ja puolukkasurvosta (sokeroitu). Tällä kertaa maustoin muusin rukolalla ja sinapilla (suola ja voi kans tietty)kotimaista soul foodia parhaimmillaan

8 kommenttia:

 1. Miten voi sellaisesta jutusta kuin laukkamakkara saada aikaan näin kauniita kuvia? En oo ikinä ollu ees ryynimakkaran kauhee ystävä, mut nyt rupes tekemään mieli laukkamakkaraa! =) Melko houkutteleva juttu siis!

  VastaaPoista
 2. Kamera on hyvä :) ja raaka-aineet kauniita.

  VastaaPoista
 3. Kyllä siinä aika lailla silmääkin tarvitaan!

  VastaaPoista
 4. miltä se siis maistuu?

  Sivistit minua nyt yhden laukkumakkaran verran, ikinä ennen kuullutkaan. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
 5. Laukkamakkara maistuu sellaselta vanhanaikaiselta itsetehdyltä makkaralta. Koostumus on aika kokkareinen, mutta tasaisen kokkareinen.Ryyneinä oli käytetty ohrasuurimoita. Kuori oli luonnon suolta ja paistui oikein rapsakaksi.Mausteista en osaa tarkkaan sanoa. Suolaa ja pippuria ainakin.
  Jos joskus ajatte Laitilan ohi niin siitä risteyksen kohdalta Shellin vierestä K-Halli Heikkilästä saa. Liike on erikoistunut lihaan ja makkaraan. Tänään viimeksi kävin ja ostin savustetun sianpotkan, josta aion tehdä hernesoppaa :)

  VastaaPoista
 6. Taidat vähän tietää meistä kun mainitsit K-Halli Heikkilän ;). Ollaan haettu sieltä usein juustoja, mutta viimeksi ei ollut lainkaan. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 7. Huomenna on S-marketissa laukkamakkaraa. Ei kun ostamaan, laittamaan ja maistamaan.

  VastaaPoista