sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Leipää juureen 3
Tällä kertaa tein taikinan suoraan juuresta, ilman esitaikinavaihetta. Seurasin Eiringin ohjetta. Lähdin liikkelle puolesta annoksesta eli 150g juurta. Jauhojakaan ei mennyt ihan puolta kiloa. Käytin myllynparas hiivaleipäjauhoja.
Nostatin taikinaa kuusi tuntia, jonka jälkeen leivoin siitä kaksi leipää. Leivät nousivat kolme tuntia.
Tämä leipomissessio onnistui hyvin siltäkin kannalta, etteivät leivät kuivuneet ollenkaan nostovaiheessa. Olivat nääs muovipussin sisällä. Lisäksi kekkasin, että mullahan on yks tommonen vanha kukka-amppeli-kori, joka käy nostatuskorista. Olen ostanut sen kehitysmaakaupasta.

Ainesosat:

- 300 g taikinajuurta
- 5 dl keitettyä vettä (huoneenlämpöistä)
- 1 kg vehnäjauhoa 
- 20 g merisuolaa


Tämä kori on ehkä vähän liian laakea, mutta hyvin se piti leivän muodossaan

Tämä möhkylä oli  kauemmin uunissa, molemmissa sama taikina


Skippasin tosiaan esitaikinan ohi ja olen ihmetellyt miksi sellaista yleensä tarvitaan. Luin LEIPÄ- kirjasta, että
esitaikinan on tarkoitus parantaa valmiin leivän makua, kokoa ja säilyvyyttä. Maussa en huomannut eroa. Kokokin oli ihan ok.
Sitten siitä suolasta ja sen määrästä. Ensinnäkin noi suolamäärät tuntuu aika isoilta ja toisaalta suola saattaa unohtua kokonaan, kun se lisätään vasta vaivaamisen lopussa.

4 kommenttia:

 1. Tätä en uskalla vielä kokeilla. Sämpylät ja peltileipä on jo tällä viikolla kokeiltu. Sämpyläohjeesta puuttui jauhojen määrä ja peltileivästä paistoaika.
  Onnistuin kuitenkin leipomaan ihan syötävää leipää.
  Ensi kerralla luen ohjeen loppuun saakka ajatuksella.

  VastaaPoista
 2. Etsiskelin vastausta ongelmaani juurileivän kanssa, ja löysin blogisi. Olen kokeillut nyt pari kertaa vaaleaa leipää juureen, jonka sain matkaan Marttojen leipäkurssilta. Juuren olen pakastanut ja ennen käyttöä sulatellut jääkaapissa yön yli. Ohje, jolla olen tehnyt, kehottaa kohottamaan taikinaa 4-5 h ja leipiä vain 1 h. Voisiko tässä olla syy siihen, että leivät jäävät taikinaisiksi, vaikka teen niistä pieniä ja litteitä, ja pistelen ennen paistamista, ja paistan tunninkin 200 asteessa? Osaisitko antaa vinkkiä tähän?

  Vierailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä vähän huono vastaamaan tähän. Minulla ei ole kokemusta juuren pakastamisesta. Veikkaan kyllä, että juuressasi on kyllä jokin vika, jos leivät eivät nouse.
   Voisit kysyä vaikka tolta viva ciabattan Aleksilta, hän varmaan osaa vastata :)

   Poista
 3. Kiitos vastauksesta kuitenkin! Jatkan suuren ongelman selvittelyä =).

  Vierailija

  VastaaPoista