perjantai 24. elokuuta 2012

711. Kaalikääryleet I. Kal. 2876.






Sain lähikauppiaalta ihania kaalinpäitä, jotka kuulemma ovat nimeltäänkin kaalikäärylekaaleja.
Kaali painoi yllättävän vähän (ilmavaa tavaraa) ja lehdet olivat aivan järkyttävän suuria.
Keittämisen kanssa saa olla tarkkana, ettei kaali mene liian kypsäksi (20-30 min riittää), silloin kokoaminen on vaikeaa.
Eli kääryleistä tuli isoja ja täytettä mahtui runsaasti.

Reseptissä ei ole sipulia, pippuria eikä siirappia. Kaikkia laitoin. Eli sipuli ja pippuri jauheliha/riisi taikinan joukkoon ja ennen uuniin laittoa valelin koko komeuden runsaalla määrällä siirappia, suolaa ja voita.

Paistoin 2,5h 125-asteessa enkä siis käyttänyt paistinpannun kautta ensin.

Voiteleminen on todella tärkeää, että pinnasta ei tule kuiva ja kääryleet pysyvät mehevinä.
Jos neste loppuu vuoasta, sinne kannattaa kaataa lisää nestettä (esim. vettä).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Resepti:

Kaalinkupu
½ kg jauhelihaa
1 muna
½ dl korppujauhoja
3½ dl kermaista maitoa
2 dl riisiryynejä
suolaa
sokeria
100g voita
vettä
1 dl kermaa (kastikkeeseen)

Kaalinkupu keitetään vedessä pehmeäksi ja lehdet irrotetaan toisitaan mahdollisimman eheinä.
Paksuin lehtiruoti poistetaan.
Riisiryynit keitetään runsaassa vedessä pehmeiksi ja sekoitetaan yhdessä jauhelihan, suolan, korppujauhojen, kermamaidon ja munan kanssa. Lisäksi joukkoon sekoitetaan vielä kaalin sisällä olevat pienet lehdet pilkottuina. Seos vaivataan hyvin.
Jokaiselle kaalinlehdelle asetetaan runsas kokkara täytettä ja lehti taitellaan kokoon.
Kääryleet ruskistetaan voissa pannulla ja siirretään uunivuokaan, joka on voideltu voilla.
Kääryleiden pinnalle ripotellaan suolaa ja sokeria.
Kääryleitä voidellaan silloin tällöin vuoassa olevalla liemellä. Kääryleet saavat kypsyä hitaasti.

Kastikkeen voi valmistaa siivilöimällä ja maustamalla liemen, jossa kääryleet ovat kypsyneet.
Kääryleet maistuvat parhaimmilta seuraavana päivänä, lämmitettyinä vaikkapa puolukkasurvoksen kera.

Resepti on peräisin KEITTOTAITO- kirjasta v. 1956


kaalikäärylekaali



puolikas lehti raakana
   
 


 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti