tiistai 28. helmikuuta 2012

Bagel ja kylmäsavulohta - "Do or do not. There is no try "


bagel ja kylmäsavulohta

















Viikonloppuna iski kauhea lensu ja aika kävi todella pitkäksi. Joten päätin kokeilla bagelien leipomista.
Taikinan valmistus oli helppoa puuhaa, se onnistuu yhdessä ja samassa astiassa (yleiskoneen kulhossa) ja sitten vaan lisäillään aineita ja odotellaan aina välissä.
Taikina jäi hieman löysäksi koska keittiövaa´asta loppui patterit juuri kriittisemmällä hetkellä. Osaatte varmaan kuvitella mitä tästä seurasi - korvakuulolla mentiin...
Seuraavalla kerralla taikinasta tulee varmasti tanakampaa, kun jauhojen määrä on oikea.
Rinkilät voi muuten tehdä niinkin että painaa sormella rei´än taikinapallukasta läpi.
Haastavinta oli rinkilöiden keittovaihe.
Bageleilla on mielenkiintoinen historia, niinkuin monella muullakin leipomuksella.
Raholan syötävistä sanoista löytyy mielenkiintoista juttua aiheesta, jos kiinnostaa.


Vaihe 1

poolish:

150 g vettä
12,5g hiivaa
150 g vehnäjauhoja
15g hunajaa

Vaihe 2

poolish vaiheesta 1  sekä
150 g vettä
12,5 g hiivaa
400g vehnäjauhoja
15g ruokaöljyä
7,5 g suolaa
voiteluun munaa
koristeluun seesamin- tai unikon siemeniä

Vaihe 1

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi ja anna sen seistä huoneenlämmössä kaksi tuntia

Vaihe 2

Sekoita poolish ja muut aineet paitsi öljy ja suola.
Vaivaa koneella 10 min.
Lisää öljy ja suola ja vaivaa toiset 10 min.
Anna taikinan levätä yksi tunti.

Jaa taikina 10:een samankokoiseen palaan. Muitoile niistä n. 30 cm pituisia pötkylöitä ja kierrä ne rinkeleiksi.
Nosta rinkilät jauhotetulle leivinpaperille ja anna nousta 30 minuuttia.
Laita uuni 225-asteeseen lämpiämään ja vesi kiehumaan laakeaan kattilaan.
Keitä rinkilöitä (muutama kerrallaan) n. 1 minuutti (voit kiepsauttaa ne puolivälissä ympäri)
ja nosta ne sen jälkeen valumaan hetkeksi.
Voitele rinkilät munalla ja ripottele siemenet päälle.
Paista n. 20 minuuttia 225-asteessa, kunnes ovat saaneet kauniin värin.
Jäähdytä ritilällä.
Ohje on peräisin LEIPÄ-kirjasta, resepti on puolitettu (H.J.)


 















 
 
















Bagelin kokoaminen:

Halkaise rinkilä ja paahda puolikkaat paahtimessa kunnolla.
Anna jäähtyä hetki.
Voitele molemmat puolet tuorejuustolla (philadelphia)
Lisää pohja puolikkaalle lohi, tomaattiviipale ja punasipulisiivut
Mausta pippurilla ja sitruunamehulla
Laita päälimmäinen puolikas paikoilleen

Hyvän makuisia tuli, ulkomuodossa on paljon treenaamisen varaa.
Olen todella tyytyväinen pinnan rapeuteen sekä sisustan sitkeyteen.
Hiiva ei maistunut ollenkaan, vaikka sitä oli aika runsaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti