lauantai 18. kesäkuuta 2011

Käpy rillaa

Tänä kesänä on käynyt muutamaan otteeseen niin että grillihiilet ovat loppuneet.
Olemme käyttäneet männyn- ja kuusenkäpyjä sen sijaan. Toimivat tosi hyvin ja voisin jopa väittää että niistä tulee sellanen ihan omanlaisensa aromi ruokaan. Lisäksi ne ovat melko tasakokoisia. Muutaman kerran on harmittanut niin penteleesti, kun grillihiilipussista on ollut tosi epäkuranttia tavaraa: polttopuun kokoisia möhkäleitä ja/tai pelkkää jauhoa -Mur

Lapsuudessani muistan kun grillailimme ekoja kertoja mamman luona, tätini Ullan toimiessa grillimestarina.
Vanha valurautainen saunanpata ja kananverkko sen ylle viritettynä toimi grillinä. Ämpärillä lähdettiin aina hakemaan käpyjä mäntyjen alta. Sytykkeenä oli yksinkertaisesti sanomalehtipaperi. Grilli saatiin syttymään väli paremmin ja väli vähän heikommalla menestyksellä. Taisimme puhaltaa ja puhkua koko porukka siinä käryävän käpykasan äärellä. Oli varmaan tosi terveellistä.

Ullan bravuurina oli kuminaperunat (halkaistu peruna, sipaus öljyä ja kuminansiemeniä) ja makkaraa
Myös munia grillattiin. Voiko se olla mahdollista, vai muistanko väärin ? No, aika räjähdysherkkää touhua veikkaisin. Ehkä niihin oli pistetty reikä. Pitää varmaan kokeilla ja laittaa suojalasit päähän :)

Grillihiilet on nykyään tehty yksinomaan lehtipuusta, koska männyn ja kuusen polttamisessa syntyy PAH-yhdisteitä.Kävyt kuuluvat tähän samaan kategoriaan. Kautta aikojen on ruokaa kuitenkin valmistettu tulisilla hiilillä, jotka on aikaansaatu ties millä puuaineksilla. Uskoisin ettei ole kovinkaan vaarallista muutaman kerran kesässä käyttää käpyjä rillaamiseen, kunhan niiden antaa palaa ensin täydellisesti, kauniiseen hiillokseen asti.

1 kommentti:

  1. Ajatteles Jaana - nyt meillä kaikilla pitäisi olla jo vakavia terveysongelmia noiden käpyjen käryn takia, mutta... No joo, en kyllä muista munien grillaamista. Niissä on kyllä täytynyt olla vielä kuoret!

    VastaaPoista