keskiviikko 2. marraskuuta 2011

LINNAPAISTI

Ison lihankimpaleen kypsentäminen on haastavaa ja jonkun mielestä vaikeaa. Helpompi ja varmempi tapa liha on kypsentää palapaistina tai esim. karjalanpaistina , jolloin kypsyys ja pehmeys on helppo tarkistaa maistamalla lihaa kypsennyksen aikana. Liha senkun vaan mureutuu, mitä kauemmin sen antaa muhia.

Ostin itselleni digitaalisen lihamittarin, jossa on myös munakello-ominaisuus sekä lisäksi sen voi kiinnittää magneetin avulla vaikkapa jääkaapin oveen. Kätsy vehje (lue:uusi lelu).
Pitkän johdon ansiosta mittapään voi sijoittaa kattilan sisään tms. paikkaan, johon perinteinen "kinkkumittari" ei käy.
Tai siis käyhän se, mutta sitten se onkin jo entinen - näyttö menee niin hyyryyn, ettei siitä sitten lopuksi nää enää ollaanko paistamassa nautaa vai possua. Hyyryllä on sitten paha tapa jäädä sinne näytön sisään, eikä sitä saa sieltä enää ikinä pois.
 Tässä reseptissä paisti paistetaan kypsäksi ja se muhii mausteliemessä. Lopputulos on todella hyvä.
Lihamittariakin voi käyttää tietenkin.
Anjovis antaa aivan omanlaisensa aromin kastikkeeseen - aivan kuten Ceasarsalaatinkastikkeessakin.
Maustepippurista ja laakerinlehdestä puhumattakaan.

Näitä linnapaistin reseptejä löytyy netistä pilvin pimein.

Tässä Teijalta saatu resepti, joka on hyväksi todettu, useamman ihmisen toimesta. Kiitos.

Jos ja kun paistia jää ylimäärin, siitä voi valmistaa ruokaisan salaatin tai hyvän voileivän seuraavana päivänä.


LINNAPAISTI

1- 1½ kg naudan ulko-tai kulmapaistia
voita paistamiseen
1 tl suolaa
1 porkkana
1 punasipuli
1 pieni rasia anjovisfileitä
1 laakerinlehti
5 valkopippuria
5 maustepippuria
1 rkl viinietikkaa
1 rkl siirappia
4-5 dl vettä tai lihalientä

Kastike:

2 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
hieman soijaa


Ruskista paisti voissa padassa tai kattilassa lisää muut tykötarpeet
Anna hautua n. 1,5 h levyllä
Anna paistin levätä rauhassa hetki ( vaikka foolion sisällä) ja valmista liemestä kastike.
Siivilöi paistin liemi ( keitä hieman kasaan tarvittaessa) ja suurusta se vehnäjauhoilla ja lisää kerma sekä soija
Tarkista suola ja pippuri.

< z<  Kissa halusi msaxNB TEHDÄ VIELÄ lisäyksen


originaali resepti

Kuolon kuvatus meidän taivaalla - Ihan kuin suoraan  Potterista!

Paisti porisee

2 kommenttia:

  1. Mä just eilen kehuin tätä reseptiä töissä, kun katseltiin lehdestä lihatarjouksia. Muistan, kun kerroit tehtyäsi linnapaistia ensimmäisen kerran, niin teidän miesväki nuoli lautasetkin, kun soosi oli niin hyvää! Tämä on kyllä yksi suosikkiohjeistani.
    T.Teija

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa ja näyttää hyvältä. Pitää kokeilla joskus. Minä laitan tänään ensimmäisen kinkun uuniin. Joulua odotellessa...

    Minna

    VastaaPoista