maanantai 3. lokakuuta 2011

Kahdeksan vuoden takainen vahinko

Tolppalaukaukset

















Kävin tänä lauantainakin moikkaamassa kalakauppiasta.
Ostin kirjolohta savustettavaksi. Tarjolla oli myös muikkua. Kysyin onko kala Pyhäjärvestä peräisin ja minulle vastattiin ettei ollut vaan Pyhämaan (eli /ja/tai Uudenkaupungin) makeanveden altaasta.

Olin varmaan aika pöllämystyneen näköinen.

Kalakauppias Saari kertoi minulle tarinan kahdeksan vuoden takaa, jolloin makeanveden altaaseen oli pitänyt istuttaa ainoastaan siikaa, mutta sinne oli vahingossa lumpsahtanut myös "säkillinen" muikunpoikasia.
Asiasta oltiin aluksi aika hys, hys. Eipä sitten aikaakaan kun salaisuus paljastui.
Kanta voi tänä päivänä hyvin ja saalista on alettu nostamaan hyvällä menestyksellä.

Tulin kotiin ja kuuleloin ja vikipedioin aiheesta ja löysin vanhan artikkelin Länsi-Suomesta, jossa kerrottiin asiasta. Minulta se oli mennyt täysin ohi.

  Lue juttu katso kuvat tästä

Muikku on lohikala ja läheistä sukua siialle, kuuluen samaan heimoon.
Pienimmillään muikut ovat noin viisisenttisiä ns. neulamuikkuja
Silakalle se ei ole sukua ensinkään, kuten olen luullut.

Meillä oli leppäpurut muuten loppu, kun aloimme lauantai-iltana savustamaan lohta.
Laitoimme sen sijaan kirsikkapuuta kehiin, kun emme muutakaan keksineet.
 Ja siis katajaa ja sokeria myös.
Olisi kiva kuulla millä tavalla ihmiset savustaa ja mistä "oma" tapa on peräisin.
 Kommentoikaahan !
Pari kesää sitten olimme tuttaviemme mökillä ja siellä savustettiin nokkahaukea katajalla.
Ilmeisesti tavat ovat mitä moninaisemmat.
Meidän tapa on peräisin isältäni Eerolta, joka oli armoitettu kalamies.



  Muikkua kutsutaan mm. nimillä muje, riäpys, reäpys tai rääpys, maiva, siikamaiva ja silli.
- Rakkaalla lapsella on monta nimeä


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia nuo nimet. Itse olen lähtöisin Etelä-Karjalasta Simpeleeltä. Meillä se oli muikku. Muje oli erään paikallisen suvun sukunimi. Kiteeltä kotoisin oleva vaimoni taas opetti minulle, että muikku ja muje tarkoittavat samaa. Riäpys, reäpys ja rääpys ovat ilmeisesti suoraa lainaa venäjän kielestä. Siellä muikku on rjäpushka (ven. ряпушка). Ja venäjän ja ukrainan kielessä villakuoreen nimi on moiva (ven. мойва).

    Mitä taas tulee savustamiseen, niin en ole sitä viime aikoina isommin harrastanut. Reilu 15 vuotta sitten kalastelin paljonkin ja sitä kautta myös savustelin kalaa. Lahnaa tuli sitten eräänä talvena syötyä niin paljon, että ei enää kelpaa. Tai kelpaa, jos savustaa vaahteran lastuja käyttäen. Vaahtera antaa kalalle kauniin kullanruskean värin ja maku tulee pehmeämpi kuin lepällä tai katajalla. Eikä tarvitse sokeraita tai muita lisukkeita käyttää. Pelkät lastut riittävät.

    VastaaPoista
  2. -Hei hyvä idea, seuraavaksi kokeillaan vaahteraa!

    VastaaPoista