keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Papusoppa


Arvakkas mitä tämä on ?

Jos arvasit oikein, niin saat kymmenen pistettä ja papukaijamerkin.


Se on SAVUSTETTUA sianpotkaa.

Ja siitä valmistin papusoppaa Papuska merkkisistä Luomu Ruokaherneistä.
Pakkaaja Tukkura OY. Naantali. Siellä Aurinkoinen paistaa, Armon Laaksossa.

Mutta kenen kasvattamia herneet ovat? Se jäljitettävyys, se jäljitettävyys.... 
Se on päivän sana.

Eikö olisi vielä tärkeämpää tietää kuka herneet on kasvattanut kuin pakannut ?

Kun kokkikolmonen ravintolassaan/kotikeittiössään keittelee luomuhernekeittoaan, voiko hän olla aivan varma, että herneet ovat luomua vai sittenkin lumetta.

Kyllä se Hans Välimäki tietää mistä puhuu (Kauppalehti 14.3.2011 kolumni)

No anyway kuiteski,

Perinteinen hernekeitto:

500 g kuivattuja herneitä (paoi sanota tääl päi)
3 litraa vettä
1 keskikokone sipula (ja vähän porkkanaa)
800 g sianlihaa
suolaa, salt

Herneet liotetaan 3 litrassa vettä yön yli.
Seuraavana päivänä vaihdetaan uusi vesi, lisätään herneet, liha ja sipuli.
Anna kiehua 1-2 tuntia. ( pienemmällä muhituksella kauemminkin 3h)
Jos käytät kypsää lihaa lisää se vasta n. puoli tuntia ennen valmistumista (palvilihaa tai säilykelihaa)
Mausta valmis keitto suolalla.


Pakko sitä oli maistaa vähän ruisleivän päälläkin, namia

Laitoin pari porkkanaakin herneiden mukaan kiehumaan, ne antaa vähän väriä ja tekstuuria.

Pilkoin tota savulihaa kuutioiksi ja laitoin joukkoon ihan lopuksi

No okei, ja vähän maustepippuria.
Se nyt vaan on niin vaikeeta pitää sormiaan irti noista maustepurkeista...


Ja seuraavana päivänä :  Muumi ja pyrstöyskä



Tällä viattoman näköisellä sopalla on myrkytetty mm. naapurimaan kruunupää

5 kommenttia:

  1. Mä jo luulin, että kuvassa on epäonnistunut saaristolaisleipä. Liha näyttää hyvältä, onko sieltä paikallisesta K-Hallista ostettua?
    Papusoppakin näyttää erinomaiselta.
    Jostain syystä tänne Aurinkokaupunkiin on noita erilaisia maustekauppiaita ja kuivaruokia pakkaavia yrityksiä pesiytynyt. Pitänee vähän selvitellä asioita.

    VastaaPoista
  2. Sieltäpä hyvinnii. Ei oo nakkeja näkyny. Viimeks eilen kävin kyttäämässä :(

    Eikö Naantalilla ole erinomainen sijainti, maustelaiva Santa Maria pääsee hyvin perille?

    VastaaPoista
  3. Kiva, kun teet noita tavallisia kotiruokiakin.Laukkamakkarajuttu oli oikein hyvä. Oletkos jo itse tehnyt makkaraa? Mä olen muutaman kerran tehnyt, ostin makkarakoneenkin sitä vaarten. Siitä saa taatusti kokolihamakkaraa!

    VastaaPoista
  4. Joo, ihan perinteisellä linjalla täällä suurimmaksi osaksi mennään. Olen miettinyt tota makkarantekoa useasti ja reseptejäkin löytyy.
    Voisin lainata sulta sitä makkarantekokonetta, jos sopii.

    VastaaPoista
  5. Moi!
    Sopii toki lainata, meinasin itsekin sitä ehdottaa. Sen lihamylly ei ole mikään hyvä, mutta se suoleen pursotus kyllä toimii. Mestaripalvista saa ostaa suolta suolalaukkaan säilöttynä.

    VastaaPoista