sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kotijuusto


Perinteisiä kotijuustoja valmistetaan muutamalla eri tavalla. Juoksuttimella herotettua kotjuustoa en ole vielä valmistanut. En jostain kumman syystä pidä sen natisevasta olemuksesta ja kitalakituntumasta.

Kotijuustot joita olen väsännyt perustuvat maidon hapattamiseen piimällä.
Piimän voi myös korvata parilla purkilla kermaviiliä tätäkin olen kokeillut. Toimii.
Sitten mulla on yksi intialainen juustoresepti, jossa maito herotetaan pelkällä sitruunalla (Palak Paneer juusto).
Herottamiseen voi varmaan käyttää jotain kotimaistakin hapanta hedelmä/kasvisperäistä raaka-ainetta.

Tää juustonteko on aika mystistä hommaa, siihen näyttää vaikuttavan näköjään asiat ilmanpaineesta keittäjän tahtotilaan puhumattakaan planeettojen asennosta ja maidon lypsyajasta.....
mutta ei nyt mystifioida liikaa, sillä ennen kaikkea se on haastavaa  ja lopputulos palkitsevaa.

Tällä kertaa valmistusmetodini oli erilainen kuin viimeksi ja maitoa on puolet enemmän. Toinen maitolitra on valmistettu maitojauheesta.
 Joka kerta massa käyttäytyy eritavalla ja lopputulos on erilainen. Tällä kertaa tuli todella hienojakoista ja pehmeää juustoa ja suolan määräkin oli kohillaan.

1 l punaista maitoa
2 dl maitojauhetta
8 dl vettä
1 l asidofiluspiimää
3 munaa
suolaa valmiiseen juustomassaan

Kaikkien aineiden pitää olla ehdottomasti huoneenlämpöisiä.

Sekoita ensin isossa kattilassa vesi ja maitojauhe, niin että maitojauhe on liuennut.
Lisää 1 l punaista maitoa.
Sekoita munat ja piimä sekaisin ja lisää kattilaan maitoseokseen.



Laita kattila levylle ja lämpö ykköselle. Anna lämmetä jonkin aikaa.

Ala nostamaan lämpöä vähitellen ensin kakkoselle sitten kolmoselle, välillä sekoitellen.



Juustomassa alkaa pikkuhiljaa erottumaan.

Kun massa on herottunut, nosta kattila pois levyltä ja nosta massa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään.






Täyden kuun juustoa, hyvää tuli!

Suolaa massa ja sekoita lusikalla.
Tässä vaiheessa voi juuston myös halutessaan maustaa esim. valkosipulilla ja/tai yrteillä.

Käännä sideharso reunoilta päälle ja paina kevyesti.

Anna valua ja jäähtyä.

Kumoa lautaselle, peitä kelmulla ja siirrä  jääkaappiin.


 Kannattaa syödä vasta seuraavana päivänä, jotta maut ehtii tekeytymään.

Sopii syötäväksi lisukkeena ruuan kanssa (punajuurisallaatti) , leivän päällä tai hillojen sekä marjojen kanssa.
Anoppi pruukaa laittaa juuston seuraksi lautaselle vihreitä viinirypäleitä.

Voisin kuvitella että tätä juustoa voisi käyttää ricotta-juuston tapaan esim raviolien täytteenä, koska se on hyvin saman tyylistä.

1 kommentti:

  1. Hei mahtavaa! Monesti oon ajatellut kokeilla kotijuuston tekemistä, mutta tällä reseptillä uskallan sitä kokeilla. Pääsiäisen aikaan saan enemmän ruokailijoita pöydän ympärille, niin silloin on sopiva hetki tarjota :)

    VastaaPoista