perjantai 28. tammikuuta 2011

Piimäjuusto ja pinaatti curry eli palak paneer


  juusto
 Näitä kotijuustoja on väsätty varmaan iät ja ajat täällä Vakka-Suomen seuduilla. Anoppini 75v. on luotsannut minua tässä asiassa. Nykyisin piimäjuustoja näkee perinteisissä pitopöydissä ja joulupöytään se kuuluu myös ehdottomasti sallatin (punajuuri/porkkana/perunasalaatti) kanssa.
Oikein hyvältä se maistuu myös hillon ja vaikkapa tuoreiden vadelmien kanssa.
Ja minun mielestä ruisleivän tai näkkärin päällä...
Tämä on nyt vähän tällanen fuusiokeittiötyyppinen resepti kaikkiastas, jota olen väsännyt aina silloin tällöin ja viimeks eilen :)
Juusto kannattaa tehdä viimeistään ainakin edellisenä päivänä tai jopa aikaisemmin, koska pinaatticurryyn et tarvitse sitä kuin puolet.

Juuston valmistus:

1 l  punaista maitoa
1 l piimää
3 munaa
suolaa

Kaikkien aineiden pitää olla huoneenlämpöisiä.
Lämmitä maito kiehuvaksi. Sekoita piimä ja munat ja lisää ne kiehuvaan maitoon.
Keitä hetki sekotellen reikäkauhalla. Juustomassan pitäisi erottua hetken kuluttua ja heran muuttua kellertävän kirkkaaksi. Siirrä kattila pois kuumalta levyltä.
Nostele massa reikäkauhalla esim.sideharsolla vuorattuun siivilään. Suolaa massa sekoitellen lusikalla ja painele se hellävaroen siivilän muotoon. Anna valua hetki ja jäähtyä.
Olen nostanut jäähtyneen juuston kelmulla peitettynä siivilöineen päivineen jääkaappiin ja kumonnut sen sitten seuraavana päivänä toiseen astiaan (lautaselle).

Heraa voit käyttää sitten vaikka leivontaan siinä on paljon arvokkaita tehotensidejä. Urheimmat kuuluvat sitä jopa juovan...
Intialaiseen ruokaan olen saanut tutustua ensimmäisen kerran 90-luvun alussa, kun saimme mahdollisuuden viettää pari viikkoa Tansaniassa. Siellä on vahva intialainen ruokakulttuuri. Sittemmin olen saanut opastusta eräältä tuttavaltani (oikein kädestä pitäen), joka tekee ihan sairaan hyvää intialaista safkaa. Tämä curry on tosi simppeli ja raaka-aineitakaan ei ole kauheesti. Tärkeintä kait on, niinkuin ruuanlaitossa yleensä että maistellaan ja tarkistetaan maku. Eli pyhäkolminaisuus pitää olla kunnossa: suola, sokeri ja happo (sitruuna on hyvä)

 Pinaatti curry:

1 1/2 dl rypsiöljyä
3 tomaattia
1 tl garam masalaa
1 tl juustokuminaa
1 1/2 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
2 pss pakastepinaattikuutioita
1 vihreä chili
kotijuustoa (eli tota ittetehtyä, Valion kotijuustoa, mozzarellaa tai fetaa etc.)

Kuumenna öljy pannulla. Lisää mausteet (myös chili) , paitsi suola, ja paahda hetki varovasti.
Lisää pieniksi pilkotut tomaatit ja keittele muutama minuutti. Lisää pinaattikuutiot ja suola.
Hauduta n. 10 min ja lopuksi lisää kuutioidut juustopalat. Juuston määrän voit itse päättää, mielummin liikaa kuin liian vähän. Kypsennä vielä pari minuuttia. Tarkista maku.
Tarjoa keitetyn riisin kanssa.





1 kommentti:

  1. Hei!
    Tämä resepti täytyy heti kokeilla.Kotijuusto vaan tahtoo mennä parempiin suihin,joten taidan kokeilla ensin fetalla. Sitruuna on hyvä juttu moneen paikkaan.Nykyään ostan aina luomusitruunoita, kun vaan on saatavilla. Niiden maku on paljon parempi!
    T. Kävelevä keittokirja

    VastaaPoista