sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Aleksanterin kakku


 Siis tällanen torttumainen versio enemminkin kuin kakku. Toi koristelu eli marmorointi totutetaan tomusokerilla ja kinuskikastikkeella. Resepti on vuodelta 1991 Santamäen frouvalta. Kukkia pöytään, resepti täyttää vuosia!
Parhaimmillan kakku on, kuinkas ollakkaan, vasta seuraavana päivänä.

Pohja

150 g voita ja margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
6rkl appelsiinimehua (tai sitruuna)
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja

Voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Lisää mehu ja kuivat aineet, jotka on sekoitettu keskenään.
Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuuassa 175-asteessa n. 30 min

Täyte

1 dl ranskankermaa
1/2 dl kinuskikastiketta

Kuorrutus:

3 dl tomusokeria
2 1/2 rkl appelsiinimehua
kinuskikastiketta raidottamiseen


Jäähtynyt kakku halkaistaan ja ennen täyttämistä pohjimmaista levyä kostutetaan hieman appelsiinimehulla.
Tomusokeri kuorrutus levitetään kakun päälle. Voit antaa sen valua hieman yli reunan.
Tee raidat kinuskikastikkeella tomusokerikuorrutteen päälle. Sen jälkeen tee esim. lusikan kärjellä vedot ensin vaakasuorassa ja sitten pystysuorassa kautta kakun. Voit tehdä useamman kerran nuo vedot lusikalla, jolloin saat aikaan vielä pienempää kuviota.


Tässä vielä pari kuvaa selvennökseksi tohon marmorointiin

Vaihe1

Vaihe2

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä.Mistähän tämä resepti lie alunperin
    peräisin kun minulla on ollut ihan sama mutta kadotin sen.Sain tämän parikymmentä vuotta sitten Savossa eräältä kollegalta.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen kadottanut ohjeen pariin otteeseen, mutta olen aina saanut sen uudelleen parilta ystävältäni, jotka väsäävät samaa torttua. On se vaan niin hyvää! -J

    VastaaPoista
  3. Onko väliä minkälaista kinuskikastiketta käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valion kinuskikastike on mielestäni paras, jos ei sitten halua itse valmistaa.

      Poista