sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Leipää juureen tehtynä 1


Rapsakka pinta tuli
  
On se kumma juttu. Joka kerta tulee vähän erinäköstä polakkaa. Eipä taida tekotapakaan olla aina sama. Homma on melkosen hakusessa.
Tällä kertaa uskalsin jättää hiivan melkein pois. Laitoin vain sellasen pienen murun. Kyllä siinä taikinajuuressa on sittenkin tehoa!
Tää ohje on nyt sitten ton Helenen reseptin pohjalta. Olen yrittänyt noudattaa sitä.
Totesin kyllä melkeen heti alkuunsa, että tää on iso taikina. Kenwoodini ei jaksa sitä oikein enää pyörittää, eli ohjeen voisi kyllä puolittaa. Tai sitten jakaa ton lopullisen valmiin taikinan kahtia ja vaivaa kahdessa erässä.

Esitaikina:

150g juurta
150 g vehnäjauhoja
100g ruisjauhoja
200g vettä

Vaivataan 10 minuuttia koneella (tai 15 min käsin).
Annetaan seistä 5 h peitettynä huoneenlämmössä

Lopullinen taikina:

yo. Esitaikina
600g vettä
n. 1 kg jauhoja
n. 40 g merisuolaa (tai vähän vähemmän)
(ja vähän hiivaa... vai ?)

Kaikki ainekset sekoitetaan, paitsi suola. Se laitetaan vasta vaivaamisen loppuvaiheessa.
Taikinaa vaivataan 15 min yleiskoneella tai tuplat käsin vaivatessa.
Lisätään suola ja vaivataan vielä n. 5 min.
Taikinan annetaan levätä kulhossa 2 h.

Taikinasta leivotaan kolme leipää, joita nostatetaan 2 h tai jääkaapissa yli yön.

200 -asteen uunissa n. 35 min

Jäähdytä ritilän päällä.

MIKÄ VÄHTI !






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti