perjantai 3. helmikuuta 2012

Vatruskat


Möhköläinen


















Sauvon Hilkka-Mamma ei tehnyt muistaakseni koskaan vatruskoja. Ainoastaan karjalan -ja  perunapiirakoita.

Kesällä 2007 sain maistaa Outi M:n mummon valmistania vatruskoja.
Outi oli työharjoittelussa meillä töissä ja kotoisin Möhkö-nimisestä kylästä Itärajalta.

Resepti lähti hieman laajempaankin jakoon sähköpostin välityksellä.
Ihmiset olivat ihastuneita piirakoiden makuun.

Olen nyt kaksi kertaa tehnyt ohjeella vatruskoja ja ne ovat olleet tosi hyviä.
Taikina on perunapohjainen, johon tulee kananmunia ja vehnäjauhoja.
Olen jättänyt sen aika löysäksi ja käyttänyt leipomusvaiheessa paljon jauhoja, jolloin vatruska saa rapsakan pinnan. Sisällä on keitettyä puuroriisiä, joka maustetaan suolalla ja voisulalla.

Kukaan ei kiellä oikaisemasta ohjeessa niin että valmistaa perunasurvoksen ensin pussista.
Vatruskat tarjoillaan munavoin kanssa.



Käet käyp sukkelaa






" Tässä nyt olis se mummon ohje vatruskoille:

1 kg keitettyä perunaa
1-2 kanamunaa
vehnäjauhoja
riisiä
suolaa
voita

Keitä perunat ja anna niiden jäähtyä, mieluiten seuraavaan päivään jääkaapissa.
Survo kylmät perunat mahdollisimman hienoksi muussiksi (tehokas apuväline lihamylly).
Sekoita 1-2 kanamunaa perunasoseen joukkoon.
Vehnäjauhoja lisätään sen verran kun on tarvis,eli niin paljon,
että taikinasta pystyy tekemään hyvin pötköjä (pyöritellään jauhotetulla alustalla).
Näistä pötköistä leikellään siivuja, jotka sitten taputellaan jauhojen kanssa pyöreitä littanoita.
Toiselle puolelle littanaa laitetaan riisi ja käännetään toinen puoli päälle.
Reuna painellaan kiinni sormin, tai apuna voi käyttää myös haarukkaa, jolla painelee reunat umpeen.
Täyteriisi on puuroriisiä, jota keitetään 8-10 min. Riisit jäähdytetään, jäähtyneiden riisien joukkoon lisätään voita ja suolaa maun mukaan.
Täytteeseen voi lisätä esim. kanttarelleja tai muita sieniä, mahdollisuuksia on monia....
Vatruskoja paistetaan 250-300 asteessa niin kauan että pinta saa kullanruskean värin.
Valmiit vatruskat voidellaan voisulalla ennen syöntiä.

T: Outi

P.S jos kotoa löytyy pastakone (se missä on se veivi ja se litistää sen taikinen ohueksi),
niin sitä voi myös hyödyntää noitten kuorien tekoon:) "


1 kommentti:

  1. "...karjalan -ja perunapiirakoita..."

    Olen kotoisin Etelä-Karjalasta, noin 30 km muistojen Laatokan rannalta. Meillä puhuttiin aina piiraista tai piirakoista. Ne voivat olla sitten peruna-, riisi- tai joskus porkkanapiiraita. Jos sitten tehtiin jollain muulla täytteellä tai kuorella, eteen liitettiin vastaava etuliite esim. mustikkapiirakka tai lihapiirakka. Sanan karjalanpiirakka opin vasta 70-luvulla lähtiessäni eteläiseen Hämeeseen eli Riihimäelle opiskelemaan.

    Mutta yhtä kaikki, pohjois-karjalaiset vatruskat ovat tosi hyviä.

    VastaaPoista