maanantai 9. huhtikuuta 2012

Moussaka (ilman lihaa) on lampaan kaveri




Tämä on huomattavasti kevyempi versio perinteisestä moussakasta, jossa koisot paistetaan ensin yksitellen öljyssä. Eilen kun laitoin lampaanpaistin uuniin sain idean että perinteisten valkosipuliperunoiden tilalle valmistankin jotain muuta. Jääkaapissa oli kaksi munakoisoa.

2 munakoisoa

leikkaa koisot n. 1 cm paksuisiksi viipalaeiksi ja keitä niitä 5 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.
Valuta siivilässä.

tomaattikastike:

1 sipuli
öljyä
purkillinen tomaattimurskaa 400g
2 valkosipunkynttä
2 tl mustapippuria
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
n. 1 rkl kuivattuja yrttejä yhteensä esim.oregano, rosmariini, timjami
2-3 rkl korppujauhoja

Kuullota sipuli tilkassa öljyä tai voita. Lisää tomaattimurska ja mausteet.
Lisää lopuksi korppujauhot, jotta saat tanakan kastikkeen. Tarkista maku.

valkokastike:

3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa
pippuria
n. 200 g juustoraastetta
1 muna

Valmista valkokastike kattilassa tai paistinpannulla lisäämällä kuumaan öljyyn jauhot sekoittaen hyvin. Lisää maito sekoittaen. Keitä muutamia minuutteja ja mausta.
Lisää hieman maitoa, mikäli kastike tuntuu liian paksulta.
Lisää lopuksi juustoraaste.
Muna sekoitetaan vasta jäähtyneeseen valkokastikkeeseen.

Kokoa moussaka uunivuokaan:

Voitele vuoka pienellä määrällä öljyä, lado munakoisot pohjalle ja lisää tomaattikastike niiden päälle. Kaada lopuksi valkokastike koko komeuden päälle. Voit ripotella hieman juustoraastetta pinnalle.

Paista n. 45 min 175-asteessa tai kunnes paistos on saanut kauniin värin.


porkkanakikhernepihvit


Tällasista juures/kasvispihveistä saa mukavaa vaihtelua aterialle, joko lisukkeena tai sitten sellaisenaan esim. salaatin kanssa.


purkillinen kikherneitä (kypsiä) n. 265 g valutettuna
1 rkl oliiviöljyä
2 kynttä valkosipulia
1 porkkana raastettuna

3 rkl vehnäjauhoja
1 muna
suolaa
mustapippuria
mausteita maun mukaan

öljyä paistamiseen

Kikherneet soseutetaan ensin ja sitten kaikki aineet sekoitetaan keskenään. Taikinan annetaan levätä ennen pihvien paistoa puolisen tuntia.Taikina on aika löysä. ja pihvit kanattaa paistaa kuten letut. Ei kannata kääntää liian aikaisin.
















Kurkku taipuu drinkkiin






kurkku, sokeri ja vesi porisemassa
kurkkumehu suodatuksen jälkeen


Kaksi eri juomaa, joista toinen on sokeriton.
Tällaisen makusiirappipohjaisen juoman, jota tämä ensimmäinen edustaa, voi varmaan tehdä melkein mistä tahansa vihanneksesta tai hedelmästä. Nyt pidättäydytään vain ja ainoastaan kurkussa.
Hentoa aromia ei peitetä millään ylimääräisellä. Alkoholin voi jättää pois ja veikkaisin, että tämä makea juoma maistuu myös lapsille.
Sopivasti vedellä laimennettuna.





 Kurkkujuoma 1.

½ kurkku
0,75 dl sokeria
2 dl vettä
votkaa (tähän koko annokseen n. 4-6 cl tai maun mukaan)
jääpaloja tai murskaa

Kurkku kuoritaan ja kuoret otetaan talteen.
Kuorittu kurkku raastetaan ja se keitetään kattilassa hiljalleen sokerin ja veden kanssa n.10 min
Annetaan jäähtyä.
Jäähtynyt kurkkusiirappi sekoitetaan tehosekoittimessa kurkun kuorien kanssa.
Seos suodatetaan esim. sideharson läpi ja kaikki mehu puristetaan hyvin talteen.
Saatu mehu laitetaan tekeytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
(Harsolle jääneen kurkkumassan voi hyödyntää ruuanlaitossa)



Juoman kokoaminen:

Kurkkumehu
hieman jäämurskaa
Votkaa ( maun mukaan)

Laita lasiin jäämurskaa ja kurkkumehua sekä haluamasi määrä votkaa. Sekoita.
Voit valmistaa juoman myös sheikkerissä.

Tästä annoksesta tulee yksi pitkä tai pari pienempää lasillista.



Kirpsakka/hapokas drinkki kurkusta (ilman sokeria) 2:
(Whizz)

1/4 kurkku kuorittuna
½ sitruunan tai yhden limetin mehu
2 cl votkaa
jäämurskaa
kivennäisvettä

Kaikki muut paitsi kivennäisvesi tehosekoittimeen. Pyöräytetään hyvin sekaisin.
Kaadetaan laseihin ja lisätään kivennäisvettä maun mukaan.